Hopp til innhold

Deltagelse på fagdag fra Grafill

Hvert år inviteres grafikere til å konkurrere om prisen «Årets vakreste bøker». 27. oktober var det duket for prisutdeling, og for andre år var det faglig program i tilslutning til utdelingen. Arrangementet er organisert av «Grafill» som er en interesseorganisasjon for alle som arbeider eller utdanner seg innen design og illustrasjon.  

I år deltok vi i det faglige programmet hvor anerkjente fagpersoner tar oss med i skriftens verden. Her ble det sett på hvordan skrift kan forbedre eller forringe leseopplevelsen. Spørsmål som hva som skal til for at en designer bruker «den fonten til akkurat denne boka», typografi historie, og fremgangsmåte for designing av skriftsnitt. 

Det var fint å få bekreftet funn av hva som gjør tekst innhold lett leselig, spesielt for de med vansker av forskjellige årsaker, presentert av organisasjonen Leser Søker Bok. De tok opp andre tekst oppsett praksiser, som brukes ikke bare for å forbedre leseligheten, men også forenkler den. 

Videre fikk vi høre en fremgangsmåte for avgjørelser, analyser, og tankegang for designing av en ny skrift familie. Her var det mye bruk av sjargong og fagord. Som en skrift nerd var dette kjent og gjorde det lett å vite hva de snakket om, med presisjon ned til forskjellige områder av én enkel bokstav. 

Noe nytt jeg lærte her var hvordan et språk (for eksempel norsk, engelsk, portugisisk), som alle bruker det latinske skrift systemet, gir teksten forskjellige uttrykk. Rent eller rotete, mange runde former eller mye «prikker», og hvordan kun oversetting til et annet språk påvirker svarthet på avsnitt—altså om teksten i sin helhet ser sort ut eller lysere grå. 

Vi som arbeider i Haslien Fotografene er medlem i Grafill og Norges Fotografforbund, profesjonelle nettverk henholdsvis for grafikere og fotografer. Haslien Fotografene ønsker å være førstevalget for de som ønsker «faglighet og kvalitet fra fotografering til ferdig produkt», som er vårt slagord. Les mer om vårt grafiske arbeid her og vår fotografvirksomheten her